2013-ban az éves rendszerességgel megtartott rendi találkozónk és ünnepélyes lovagavatási ceremóniánk szervezésénél visszatértünk egy korábban kidolgozott és bevált forgatókönyvhöz. Ezt elsősorban a május 31-én, pénteken dél körül Németországból megérkező segélyszállítmány tette szükségessé, melyet mihamarabb rendeltetési helyére kellett juttatni, és ott lerakni. Ehhez érkező lovagtársaink segítsége is elkelt. (A segélyszállítmányról külön cikkben már részletesen beszámoltunk.)

A gyors rakodás eredményeként pontosan a tervezett 16 órakor megkezdődhetett éves Rendi Gyűlésünk a Hotel Kapitány konferenciatermében. Magyarországi rendtársaink csaknem teljes körűen, míg németországi tagjaink többségében jelen voltak. Külön öröm volt, hogy a jelenlevők között üdvözölhettük legrégebbi tagtársunkat, Tordy Józsefet és kedves feleségét Kölnből. Csatlakozott hozzánk még régi barátunk, Fehér Gyula is Győrből, aki 1963-ban lett Szent László lovag, még a tengerentúlon. A gyűlés a szokásos keretek között zajlott, Romhányi Tibor nagymesterünk megnyitó beszédét követően, megtörtént az elmúlt év tevékenységének értékelése, az előttünk álló esztendő megoldandó feladatainak, humanitárius akcióinak egyeztetése, ki-ki elmondhatta saját ötleteit, elképzeléseit. A szokásos programpontokon kívüli esemény volt, hogy nagymesterünk átadta a kinevezési okmányokat Rendünk új perjelének, Fodor Józsefnek, a Nagyváradi Egyházmegye általános helynökének. Ezt követően bemutatkozott a másnapi avatásra készülő új tiszteletbeli rendtagunk, Michail Kreytor építész, az ukrán Szent Mihály Arkangyal Lovagrend kijevi kancellárja, illetve a Németországból érkező, 2014. évi felvételét kérő Nadine Gaida kisasszony. A napirend néhány technikai kérdés, illetve a másnapi események egyeztetésével zárult.

A vacsorát vendégeinkkel a Várcsárdában kellemes hangulatban költöttük el, ahol vendéglátóink és lovagtársaink Papp Imre és felesége Krisztina asszony professzionális harmonika játékával lepett meg minket, majd egy „hivatásos” harmonika művész szórakoztatta a jelenlevőket. Még ennyi évi ismeretség után is új oldalát ismerhettük meg barátainknak, akiknek a mindennapi megfeszített munkát követően – mint megtudtuk – a harmonika játék biztosítja a kikapcsolódást.

Szombaton, június elsején reggel indult a szokásos buszos kirándulás, melyen csaknem valamennyi külföldi vendégünk részt vett. A program idén is Magyarország történelmi, építészeti és gasztronómiai értékeinek bemutatását tűzte ki célul. Elsőként kissé borús időben a sárvári Nádasdy várkastélyt tekintettük meg. Ez a középkori vár, melynek folyamatos alakítása nagyjából a 18. században lezárult, jól reprezentálja hazánk dicső múltját, műveltségét, történelmét. A várról magyarországi főkapitányunk tartott ismertetést, míg a várban berendezett múzeumban német nyelvű idegenvezetéssel haladtunk végig. Különösen felkeltette vendégeink figyelmét a freskós díszterem, a bajor királyi család itt őrzött tárgyai, étkészletei (a vár tulajdonosa 1868-től az államosításig a Wittelsbach bajor királyi család volt), valamint a Nádasdy huszárezred történetét és relikviáit fölvonultató kiállítás. Második állomásunk Ják volt, ahol az egykori bencés- ma plébániatemplomot tekintettük meg. Ez a közismert épület emblematikus képviselője a magyar románkori templomépítészetnek, az ún. nemzetségi monostorok típusának. A templom plébánosa nagy lelkesedéssel vezetett végig minket az épületben és körülötte, német és magyar nyelven vázolva történetét, mesélve egyes különleges szobrairól, részleteiről. Ezt követően rövid buszozással értük el Szombathelyen azt az éttermet, ahol magyaros vendégszeretettel várt minket az előre megrendelt kétfogásos ebéd, mely kiadósságával és ízeivel minden résztvevőben kellemes emléket hagyott.

Az ebédet követően visszatértünk Sümegre, ahol programunk – az átöltözést követően – azonnal folytatódott. A Szent László szobor hagyományos megkoszorúzását követően kezdődött a lovagavatási ceremónia a sümegi „Urunk mennybemenetele” plébániatemplomban. A Szent László Rend tagjai mellett teljes lovagi díszben jelentek meg a vendég lovagrendek (Ordo Militaris Teutonicus, Ritterorden ”Der Greif”, Szent Mihály Arkangyal Lovagrend (Ukrajna), Ritterorden der Schwertritter von Livland) tagjai és vezetői. A templomban először vendégeink majd lovagjaink foglalták el helyeiket. A szentmisét új perjelünk Fodor József celebrálta, segítségére volt rendtársuk, a templom plébánosa, Nagy József tiszteletbeli kanonok, főesperes. A szentmisét követően esküdött föl rendünkre Fodor József, illetve Nagymesterünk tiszteletbeli Szent László lovaggá avatta Michail Kreytort kancellárt. Ezt követően külföldi barátaink és lovagtársaink közül az arra érdemesek átvehették Rendünk különböző kitüntetéseit, majd Rátosi Ferenc polgármester úr díszoklevelet adott át a jelenlevő, és Sümeg városát folyamatosan segítő lovagrendek képviselőinek, köztük természetesen a Szent László Rendnek. Kisebb adományok átadására is sor került, szokás szerint a sümegi plébániahivatal, és az Útkereső Alapítvány (Benczúr Klaudia) is kapott pénz-adományt.

A hivatalos programhoz tartozó utolsó esemény az avatást követő díszvacsora volt a Hotel Kapitány báltermében, ahol kellemes, dzsesszes zene mellett költöttük el estebédünket. A vacsora befejeztével vendégeink tisztelték meg tagtársainkat kitüntetésekkel az együttműködés során és a humanitárius segítségben kifejtett aktivitásuk elismeréseként. Az este kötetlen, baráti beszélgetéssel zárult. Vasárnap kora délelőtt kis küldöttségünk elhúnyt rendtársunk, vitéz Rédey Gábor, Sümeg díszpolgára emléke előtt tisztelegve koszorút helyezett el a sümegi temetőben levő Rédey sírboltban.
Visszatérve a szállodába a búcsúpohár elfogyasztását követően minden résztvevő egy kellemes és tartalmas hétvége emlékével térhetett haza.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .