December 13-án megérkezett a német-magyar Szent László Rend és a német Ordo Militaris Teutonicus idei 14. adománya Magyarországra, Pápára. Ezúttal egy kamionnyi – 59 raklap – élelmiszer, valamint egy Mercedes Sprinter utánfutóval, tele téli ruházattal, gyermekjátékkal és konyhai eszközökkel. Az adomány elosztó bázisa ismét Pápa városa volt, ahol az Önkormányzat lehetőséget biztosított a szétosztás előtti átmeneti tárolásra és az egyes célszervezetek számára szánt adományok szétválogatásra. Az adományból 20 raklapnyi maradt helyben. Három Lengyelországból érkezett zárt kisteherautó 3-3 raklapot és a téli holmi zömét Pápáról Lublinba szállította tovább, ahol a német lovagrendnek partnerszervezete működik. Egy teherautónyi rakomány még aznap eljutott Tiszanánára, ahonnan továbbítva már megérkezett célállomására, a nagyváradi Katolikus Karitászhoz, ahol az elosztásáról a Karitász gondoskodik. A többi raklap visszakerült a kamionra, hogy a sümegi Máltaiakhoz és egy hévízi idősotthonba kerüljön. Az adományok minden helyszínen segélyszervezetek és római katolikus plébániák közvetítésével kerülnek – még az ünnepek előtt – szétosztásra.

A raklapokra közel százezer darab HIPP márkájú gyermekétel, müzli, gyümölcsital, tápláló tej és további olyan élelmiszer került, melyek zöme egyaránt fogyasztható a kisgyermekek és az idősotthonok lakói számára is. A feladatok koordinálását a helyszínen a Rendünk részéről Kiss Gábor Iván főkapitány, az OMT részéről Klaus Blos nagymester, felesége és munkatársa Gabi Blos, valamint lengyel barátaink, Marcin Wieczorek vezetésével végezték. (A koordinálás természetesen rakodást és a kisteherautók vezetését is magában foglalta.) A helyszíni munkában (rakodás, targonca) jelentős szerepet vállaltak a helyi városgazdálkodási szervezet munkatársai.

13-án még hátravolt két út. Először a pápai Fenyőerdőben tettünk villámlátogatást három karton gyermekjáték átadásával, majd irány Sümeg. Itt a Máltai Segélyszervezet által biztosított raktárba kerültek a Sümegre szánt raklapok, helyi aktivisták közreműködésével. A szétosztást itt is a városi szervezetek mellett a római katolikus plébánia végzi. Aznapi utolsó állomásunk este fél hatkor a éppen a helyi plébánia volt, ahol Nagy József főesperes, kanonok, plébános, kedves rendtársunk már várta kis csapatunkat. Rendünk hagyományai közé tartozik ugyanis, hogy a sümegi Urunk Mennybemenete plébániát minden évben 500 Euró pénzadománnyal támogatja, segítve a plébánia céljait, elsősorban az ifjúság nevelése területén. Az adomány átadását követően egy kis pogácsa mellett – reggeli óta nem jutott időnk evésre – hosszabb baráti beszélgetés következett, majd elbúcsúzva visszatértünk Pápára, illetve Budapestre. Másnapra már csak a hévízi szállítás maradt.

Reméljük, keresztény lovagrendjeink ezzel az adománnyal kicsit szebbé tudják tenni Karácsony, a Kisjézus megszületésének ünnepét mindazok számára, akik koruknál, vagy élethelyzetüknél fogva még, vagy már nem képesek önmaguk ellátását teljes mértékben saját kezükben tartani. Megragadva az alkalmat ezúton is minden honfitársunknak áldott, békés Karácsonyt és boldog, sikerekben gazdag Újesztendő kívánunk.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .