2011-ben, mint az elmúlt évtizedben mindig, ismét Sümegen tartottuk éves rendi találkozónkat és az ünnepélyes lovagavatást. A tagok egy része és vendégeink többsége már 2-án, csütörtökön délután elfoglalta szállását. Este ülésezett a Rend Káptalanja is.
Másnap, péntek 8 órakor indult a szokásos buszos kirándulás, melyen csaknem valamennyi külföldi vendégünk részt vett. A program idén is változatos volt. Először a zirci ciszterci apátság műemlékkönyvtárát tekintettük meg, mely jól reprezentálja hazánk európai szintű múltját és műveltségét, német nyelvű idegenvezetéssel. Ezt követően átsétáltunk a belsejében már teljesen felújított, csodálatosan szép, gazdag díszítésű barokk apátsági templomba. Itt ismertették velünk a templom és közelmúltbeli helyreállításának történetét, majd felzúgott az orgona. A mintegy negyedórás koncerten barokk és XX. századi darabokat hallhattunk egy helybéli orgonaművész ihletett tolmácsolásában. (A koncertet követően vendégeink egy pillanat alatt felvásárolták a művész valamennyi, a templomban kapható CD-jét.)

Ezután rövid buszozást követően Csesznekre érkeztünk, ahol először felsétáltunk a várba. A Bakony peremén álló festői romról gyönyörű kilátás nyílik észak felé, a Duna irányába. Magán a vár állapotán még látszik, sok lenne a teendő, ha szeretnénk, hogy századok múlva is hirdesse a magyar vitézség elmúlt évezredét.

A kirándulás a cseszneki Erzsébet vendégházban zárult, ahol érkezésünkre éppen elkészült a kemencében a csülök, melyet aztán házi salátákkal, bodza szörppel, vagy éppen bor és sör mellett fogyaszthattunk el. Nyugat-európai vendégeink sem fukarkodtak az ebéd dicséretével, bár a menü nem volt éppen kímélő.

Délután vendégeink pihenőt kaptak, eközben ült össze rendi gyűlésünk a Hotel Kapitány konferenciatermében. A gyűlést Romhányi Tibor főkapitány nyitotta meg, értékelve az elmúlt év tevékenységét, egyben javaslatot téve az előttünk álló esztendő megoldandó feladataira, humanitárius akcióinkra. Ezt követően bemutatkozott a másnapi avatásra készülő két új rendtagunk. Magyarországi kapitányunk bemutatta az új rendjeleinkre kidolgozott terveit. Ezt követően a tagság megvitatta az előterjesztéseket, és az eldöntendő kérdésekben határozott. A napirend néhány technikai kérdés megbeszélésével zárult.

A késődélutánt és az estét lovagjaink vendégeinkkel (valamint több más turistacsoporttal együtt) a Hotel Kapitányhoz tartozó földalatti lovas csarnokban és lovagteremben töltötték, ahol először spanyol lovasiskolát, és lovagi-torna bemutatót tekintettek meg, majd cigányzene mellett elfogyasztották a program mellé járó középkori vacsorát. Vacsora után kötetlen beszélgetéssel zárult a nap.
Szombat délelőtt 10 órakor kezdődött a sümegi volt püspöki palota parkjában álló Szent László szobor előtti hagyományos ünnepség. A Szent László Rend tagjai mellett teljes lovagi díszben jelentek meg a vendég lovagrendek tagjai és vezetői: Ordo Militaris Teutonicus, Ritterorden ”Der Greif”, Szent Mihály Arkangyal Lovagrend (Ukrajna), Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani Militiae Christi Oecumenis (Szicilia), Ritterorden der Schwertritter von Livland és a Várkapitány lovassága. A főkapitányi megnyitót követően magyarországi- és kárpátvidéki kapitányunk, Kiss Gábor Iván tartott ünnepi beszédet, melyben méltatta a Rend és elődje a Szent László Társulat elmúlt 150 évét, az alapításkor kitűzött célok változatlan aktualitását. Az ünnepség záróakkordjaként – szintén hagyományosan – Rendünk képviselői és a vendégek koszorút helyeztek el a Szent László szobor lábánál. Ezt követően csoportkép készült, majd a lovagrendek és lovasok alakzatban átvonultak a plébániatemplomba. Elől főkapitányunk és a várkapitány lovagolt fiával, akiket a kapitány lovasai követtek. Utánuk egy hintóban következett őfelsége Tanna királya feleségével és Tempfli püspök úrral, majd az egyes lovagrendek zászlóval, ünnepi díszben.

Itt tegyünk egy kis kitérőt. Az idei évben vendégeink közt üdvözölhettük őfelsége I. Claude-Philippe Tanna (Csendes óceáni szigetállam) királyát és feleségét Sylviane von Isangel hercegnőt. Rangos vendégeink számára már csütörtökre programot szerveztünk, délelőtt Budaoesten a Hadtörténeti Múzeumot látogatták meg szakértő vezetéssel, majd a Parlamentben fogadták őket, egyben bemutatva az épületet. A program megszervezéséért Udovecz György, Bumford Zoltán és Kovách Sándor rendtársainkat illeti köszönet.

A templomban először vendégeink majd lovagjaink foglalták el helyeiket. A szentmisét perjelünk Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök celebrálta, segítségére volt Mail József dr. címzetes apát, kanonok, érseki tanácsos, főesperes továbbá rendtársuk, a sümegi Urunk mennybemenetele plébániatemplom plébánosa, Nagy József tiszteletbeli kanonok, főesperes, szintén rendtársunk Földi István badacsonytomaji plébános és Szíjártó László káplán. A szentmisét követően avattuk új lovagtársainkat, Kocsis Mihályt és Stephan Schmitz-et Kölnből, majd külföldi barátaink és lovagtársaink közül az arra érdemesek átvehették Rendünk különböző kitüntetéseit. Kisebb adományok átadására is sor került, a plébániahivatal, és még több Sümeg környéki intézmény kapott pénzadományt.

A hivatalos programhoz tartozó díszebédet a Hotel Kapitány báltermében tartottuk, ahol vendégeink tisztelték meg tagtársainkat kitüntetésekkel az együttműködés során és a humanitárius segítségben kifejtett aktivitásuk elismeréseként.
Késődélután az egész társaság Sümeg város vendége volt, először a püspöki palota pincéjében kóstolhattunk környékbeli borokat, majd vacsora következett, utána pedig egy fiatalok által bemutatott lendületes táncelőadást élvezhettünk a művelődési házban.

A program szombat estével kivételesen nem fejeződött be, hátra volt még egy segélyszállítmány átadása. Kisebb rendi küldöttségünk az OMT vezetőivel vasárnap délelőtt meglátogatta Károlyi László grófot és kedves feleségét, Erzsébet asszonyt fóti lakosztályukban, ahol a két Rend közös ajándékaként gyógyászati segédeszközöket, köztük motoros kórházi ágyakat adtak át elosztásra a Fóti Károlyiak alapítvány számára. A lakosztály muzeális értékeinek megtekintése, majd az ezt követő séta a kastélyparkban már tényleg a tartalmas háromnapos program lezárását jelentette.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .