2015-ben éves rendi találkozónkat és ünnepélyes lovagavatási ceremóniánkat ismét Sümegen rendeztük meg. A vendégek jelentős része már csütörtök este megérkezett a Hotel Kapitányba, hogy részt vehessen a másnap délelőttre szervezett kiránduláson. Számos német, belga és valamennyi ukrán barátunk részvételével a kirándulás – egyben zarándoklat – pénteken, 5-én, fél tízkor indult. Úti célunk a közel ezer éves Tihanyi Bencés Apátság volt. Az utóbbi években Tihany belső területe, beleértve az apátságot és környezetét is, teljesen megújult, számos látogatóbarát elemmel bővült. Először az új látogatóközpontban megnéztük az Apátság történetéről és mai életéről szóló filmet, majd a ránk váró bencés szerzetes vezetésével átsétáltunk a templomba. A különlegesen gazdag barokk belső teret egy hivatott idegenvezető mutatta meg csapatunknak, majd egy változatos stílusban összeállított orgonakoncert következett. Látogatásunk szellemi csúcspontja az altemplom megtekintése, benne I. András királyunk – Szent László nagybátyja – sírja előtti tisztelgés, és a sír megkoszorúzása volt. Vendégeink figyelmét felhívtuk a falon logó „Tihanyi Alapítólevél” kópiájára, melyben közel ezer éve rögzített magyar szavak olvashatók a latin szövegben. Ezt követően megtekintettük a rendház múzeumként és kiállítótérként funkcionáló részeit. A IV. Károly király és Zita királyné tiszteletére összeállított kiállítás különösen nagy érdeklődést váltott ki. Biztosak lehettünk abban, hogy az Apátság ősisége, altemploma, kőemlékei, csodás barokk berendezése megérintette vendégeinket is, és akárcsak tavaly a Pannonhalmi Apátság, méltán reprezentálta Magyarország ezeréves műveltségét. A látogatást befejeztével az Apátság teraszán terített asztalok vártak. Megkóstolhattuk az apátsági likőröket és borokat is, szerzetes vezetőnk társaságában. A kirándulás utolsó mozzanata a templom mellett álló I. András királyt és feleségét Anasztázia kijevi hercegnőt ábrázoló kortárs szobor közös ukrán–magyar megkoszorúzása volt, mellyel a két rend nagymestere tisztelgett e népeinket összekapcsoló történelmi pár előtt.
A délután közepén érkeztünk vissza Sümegre, még éppen maradt egy kis idő lepihenni, fürdőzni, felfrissülni. Öt órakor részt vettünk vendégeinkkel – immár szintén szokás szerint – a Hotel Kapitányhoz tartozó földalatti lovas csarnokban rendezett előadáson. Először az évről-évre bővülő spanyol lovas-iskolát, majd a mindig nagy sikerrel előadott lovagi-torna bemutatót tekintettük meg. Az állványra helyezett nyílpuskás bemutató most is, mint mindig hangos sikert aratott. A program a cigányzene mellett elfogyasztották középkori vacsorával, és az azt követő baráti beszélgetéssel zárult.

Másnap, szombaton 10 órakor kezdődött az éves Rendi Gyűlés a Hotel Kapitány egyik konferenciatermében. Magyarországi és németországi rendtársaink szép számmal jelentek meg. A jelenlevők között üdvözölhettük négy jelöltünket is, akik később lehetőséget kaptak a részletes bemutatkozásra. Elsőként Nagymesterünk megnyitó beszéde következett, majd szokás szerint megtörtént az elmúlt év tevékenységének értékelése, az előttünk álló esztendő megoldandó feladatainak, humanitárius akcióinak egyeztetése, különös tekintettel az éppen előkészítés alatt álló, a budapesti Szent Rókus kórháznak szánt segélyre. Ezt követően ki-ki elmondhatta ötleteit, elképzeléseit, melyek megvitatásra kerültek. A napirend néhány technikai kérdés, illetve a délutáni események egyeztetésével zárult.

Az ebédet követően ki-ki megpihenhetett, vagy élvezhette a wellness hotel által kínált szolgáltatásokat, mivel a délutáni ünnepélyes program csak 15 óra 15 perckor kezdődött a sümegi püspöki palota előtt álló Szent László szobornál. Nagymesterünk rövid beszédét követően valamennyi jelenlevő lovagrend két-két képviselője saját nemzeti színeivel ékesített koszorút helyezett el a szobor lábánál, majd a felsorakozott lovagok kezet fogtak egymással a béke és barátság jegyében. Befejezésül elkészült a kötelező csoportkép is a park lépcsőjén.

Ezt követően az egyes lovagrendek, természetesen a Szent László lovagokkal ez élen, alakzatban átvonultak a sümegi „Urunk mennybemenetele” plébániatemplom elé. (Eközben magyarországi Főkapitányunk interjút adott a helyi rádiónak.) A templom előtt a külföldi vendégeket nagymesterünk név és rang szerint szólította be a templomba, majd lovagtársaink a helyükre kísérték őket. Pontban 4 órakor megkezdődött a szentmise, melyet perjelünk Fodor József celebrált, Mail József érseki helynök, rendtársunk Nagy József és Szíjártó László plébánosok közreműködésével. A misét követően tett esküt és üttetett Szent László lovaggá Beke Sándor László Debrecenből, a partiumi származású Foch Adalbert Regensburg-ból, a skót John Porter Németországból és Szabó Ödön Nagyváradról. Ezt követően külföldi barátaink és lovagtársaink közül többen átvehették Rendünk különböző kitüntetéseit, illetve az együttműködő öt lovagrend tavaly alapított új kitüntetését, melyet az együttműködés elmélyítésével, illetve a Magyarországra irányuló humanitárius tevékenységgel érdemeltek ki. Természetesen a sümegi plébániahivatal is megkapta az évente rendszeresen megajánlott rendi pénzadományt.

A hivatalos program záró eseménye az avatást követő pezsgős fogadás majd díszvacsora volt a Hotel Kapitány báltermében. A vendégeket vacsora közben egy ifjú hölgyekből álló vonósnégyes szórakoztatta népszerű komolyzenei dallamokkal és filmslágerek átiratával. A műsor fénypontja és záróakkordja az a három darab volt, melybe házigazdánk, Pap Imre is bekapcsolódott, virtuóz harmonika játékával nagy sikert aratva. Az estebéd befejeztével ukrán vendégeink tisztelték meg tagtársainkat kitüntetésekkel, az együttműködés során és a humanitárius munkában kifejtett aktivitásuk elismeréseként, illetve a kiszólított újonnan avatottak kaptak útmutatást az elkövetkező, immár lovagi életükhöz. Az új lovagok mellett ott álltak ajánlóik, egyben mostantól mentoraik is, demonstrálva a mindenkori ajánlók felelősségét. Végül az este kötetlen, baráti beszélgetéssel zárult. Mint minden évben, az idén is, a részvételi díj egy része – beleértve a díszvacsora költségét is – donációként bekerül a Rend kasszájába, és ezzel beépülhet segélyakcióinkba.

Az eseményen részt vevő külföldi lovagrendek:

ORDO MILITARIS TEUTONICUS (OMT), Németország
Griff Rend, Németország
OSMTH-MCO Templomos Lovagrend, Belgium
Livlandi Kardlovagok, Belgium
Templomos Lovagrend, Olaszország (Szicilia)
Mihály Arkangyal Lovagrend, Ukrajna
Sztreleci Baráti Társaság, Mosina, Lengyelország
ORDO SANCTI SALVATORIS IN ARAGONIA DIKTUS MONTIS REGALIS
Karl-Johannes Baron Homann nagymester

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .