A németországi ORDO MILITARIS TEUTONICUS (OMT) közel 20 éve számos szállal kötődik Pápa városához, így nem meglepő, hogy a szövetség megalakításának ötletadója, Klaus Blos, az OMT nagymestere Pápára szervezte az alakulás ünnepélyes eseménysorát. Rendünkkel együttműködve már hosszú ideje érkeznek gyermektápszer- és élelmiszer szállítmányok, bútorok, berendezési tárgyak, gyermekjátékok valamennyi pápai gyermekintézmény, a Katolikus Egyház intézményei és idősotthonok számára, olyan mennyiségben, hogy jut belőle – Pápa Város Önkormányzata közvetítésével – a határon túli magyaroknak megsegítésére is.

A Kavalier Penta Liga öt lovagrend szövetsége: a már említett OMT mellett részese a német Der Greif (Griff) lovagrend, az Ordine dei Cavalieri Templari Messinából, Szicíliából, az ukrán Mihály Arkangyal lovagrend és a német-magyar Szent László Rend.
Az öt rend közös célja az összehangolt humanitárius tevékenység, mely az öt Rend erejét egyesítve, nagyobb volumenénél fogva hatékonyabb segítség-nyújtásra alkalmas.

Kövessük végig a három nap történéseinek sorát:
Március 24-én, pénteken érkeztek meg a résztvevők – a szövetségek Rendek vezetői – Pápára, és foglalták el szállásukat. A nyitó esemény a pápai városháza dísztermében zajlott, ahol először Pápa Város polgármestere, dr. Áldozó Tamás (maga is az OMT lovagja) és Blos nagymester üdvözölte a résztvevőket, majd pohárköszöntő és a vendéglátók jóvoltából egy, a nagyböjti időszakhoz illeszkedő húsmentes vacsora következett.

Másnap, szombat délelőtt a vendégek az Esterházy kastélyt látogatták meg, ahol szakavatott idegenvezetéssel megismerhettük a kastély műemlékileg értékes enteriőrjeit, és az azokban bemutatott „élőképeket”, filmvetítésen vettünk részt, interaktív bekapcsolódhattunk csokoládé készítésbe, vagy éppen marionett figurák mozgatásába. A gazdag programot követően ebédünket is a kastélyban költöttük el. Délután az ünnepi események – immár teljes lovagi díszben – a Nagyboldogasszony bencés (korábban pálos) templomban kezdődtek. Itt dr. Mail József érseki helynök, az OMT nagy-priorja Szíjártó László plébános (az OMT priorja) asszisztenciájával részben német nyelvű énekes misét celebrált, kiváló kórus, kamarazenekar és szólisták közreműködésével. Ezt követően a Rendek képviselői, családtagjaik és a misén megjelentek egy csoportja a zászlókkal és a pallossal az élen alakzatban átvonultak az Esterházy kastélyba. Az első helyszín az eredeti pompájában helyreállított kastélykápolnába volt. Itt protokolláris események sora következett: köszöntők, majd átvették a Liga lovagrendjeinek nagymesterei a megalakulás napjára készített bekeretezett emléklapokat, ezután az egyes lovagrendek olyan helybeli személyeket tüntettek ki, akik régóta segítenek a Németországból érkező humanitárius szállítmányok mozgatásában és szétosztásában. Záróakkordként az OMT új lovagot avatott Pápa város alpolgármestere, Unger Tamás személyében.

Ezután következett a Penta Liga ünnepélyes alakuló ülése, mely egy tréfás jelenettel indult: az erre az alkalomra kialakított „lovagterem” előtt felsorakozott lovagok hangosan követelték az ajtók megnyitását, előrevetítve ennek megtagadása esetére az ajtó erőszakos betörését, és a terem elfoglalását. Szerencsére erre nem került sor, mert az ajtó kinyílt és Áldozó Tamás beinvitálta a türelmetlenkedő lovagokat. A kastély sarokszobájába – az új lovagterem – közepére egy asztalt állítottak öt székkel. Ebben helyezkedtek el a nagymesterek, míg mögéjük az egyes rendek jelenlevő más tisztségviselői ülhettek. A köszöntést követően minden nagymester bemutatta rendje tevékenységét, beszámolt terveiről és hitet tett a közös munka mellett. A megalakulást vörösboros koccintással pecsételték meg. A Penta Liga első éves ciklusának elnökévé Rendünk nagymesterét, dr. Romhányi Tibort választották. A teremben a falak mentén, tablókon, mind az öt rend bemutatkozott (történet, fontosabb rendjelek, a nagymester személye), valamint kiállította köpenyét és lovagkeresztjét. Ez a kiállítás a továbbiakban része lesz a kastély látnivalóinak.
A gazdag programnak ezzel még nem volt vége, mert a díszteremben egy tánccsoport várta a bemutatkozás lehetőségét. A csoport tagjai – egy pápai gyermekintézmény fogyatékos tanulói – egy velencei tánc-fantáziát adtak elő, méltán sikerrel. A gyerekek a tapsot követően kis, maguk készítette ajándékokat adtak át a vendégeknek.
A szombati nap végül a kastélyban elfogyasztott vacsorával zárult, melyen a lovagokon kívül a kitüntetettek is megjelentek.

Vasárnap délelőtt a lovagrendek képviselői részt vettek a pápai Nagytemplomban, az ott plébános dr. Mail József által celebrált szentmisén, mely részben most is német nyelven folyt. A szertartást követően a templom előtti csoportkép elkészítésével zárult a hétvége hivatalos programja. A közösen elfogyasztott ebéd után mindenki elindult haza, élményekkel és feladatokkal, melyek különösen Rendünkre nagy felelősséget rónak.
A Szent László Rendet az eseményen dr. Romhányi Tibor, dr. Heim Dezső, Kiss Gábor Iván, Karl-Heinz Lieb és Foch Adalbert képviselte.

Az eseményről az országos közszolgálati média is tudósított, az alábbi linkeken pedig a következő internetes tartalmak érhetők el:

– a PÁPA Ma internetes hírportál beszámolója az eseményről
– tudósítás a Veszprémi Főegyházmegye honlapján
– a PÁPA VÁROSI TELEVÍZIÓ 15 perces összefoglalója az alakulásról (március 29.)

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .