Szeptember közepén Rendünk minden évben képviselteti magát az ukrán Mihály Arkangyal Lovagrend éves lovagavatási ünnepségén, melyet idén immár negyedszer Csernovicban (Chernivci, Chernowitz), a hajdani – és az Ukrajna mai területére eső – Bukovina székvárosában rendeztek meg. A Szent László Rendet ezúttal nagyobb küldöttség képviselte, tekintettel arra, hogy a vendéglátó Rend idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Szeptember 15-én estére küldöttségünk nagyobb része megérkezett a Panyszkij Dvir és a Bukovina hotelbe, míg tiszanánai lovagtársaink csak az éjszaka közepére futottak be. (A résztvevők jelentős száma miatt a teljes vendégsereget nem tudta befogadni a tavaly már bevált Panyszkij Dvir szálloda.) Az időben érkezők még bekapcsolódhattak a közös vacsorába, ahol örömmel üdvözölhették az ukrán, német, olasz és lengyel barátokat.

Másnap, szombat délelőtt a magyar és német vendégek részére városnéző séta indult német nyelvű idegenvezetéssel. A város nevezetességei mellett bementünk a sétáló utcában lévő ún. Német-házba is, ahol a helyben élő német anyanyelvű kisebbség egyesülete is működik (kb. 80 fővel). A sétát követően a Bukovina szállodában ebédeltünk, majd rövidesen buszok érkeztek értünk. Utunk a várostól nem messze, egy kisebb településen levő templomhoz vezetett. Érdekes volt a belül teljesen archaikusan díszített vadonatúj templom – külsejét még csak most vakolják – kontrasztja a szocreál környezettel, a méretes, naturalisztikus, fehérre meszelt háborús emlékművel. A hivatalos program első csúcspontja a helyi pap által celebrált rövid ortodox szentmisét követően került sor. A vendéglátó Rend vezetői számos új Szent Mihály lovagot avattak, majd átadták az új kinevezéseket, illetve kitüntették a lovagi tevékenységben legjobbakat. A külföldi vendégek egy része is kapott kitüntetést. Bunford Zoltán és Kiss Gábor Iván az ukrán Renden belüli „Kozák közösség” „Nemesség és Jótékonyság” keresztjének 1 fokozatát kapta meg. Rendünk is kitüntetett öt ukrán lovagot és Mikulinszky nagymestert.

A késő délutánba nyúló programot követően az addig a helyszínen várakozó autóbuszokkal utaztunk tovább a díszvacsora helyszínére, a város melletti erdős dombon levő, tavaly már megismert étterembe. Vacsora közben a vendégeket kis zenei műsor szórakoztatta, melynek szervezője és fő előadója a Mihály Arkangyal lovagrend tagja, egyben Bukovina egyik legismertebb énekese, Iván Derda és tanítványai voltak. A vacsorát követően barátaink kisebb ajándékokat adtak át, a lengyelek „Az elegáns férfi” kis bronzszobrát, az ukránok a 100 éves alapítás emlékére kiadott, bekeretezett „Carte maximun”-ot (boríték azonos tematikájú ábrázolással, bélyeggel és pecséttel). Ezt követően minden jelenlevő megkapta a 100 éves alapításra emlékeztető mellcsillagot. A jelenlevő Penta Liga lovagrendek képviselői pedig az együttműködésben legkiemelkedőbbet nyújtó öt ukrán lovagnak egy-egy Mihály Arkangyal szobrot adtak át. A sokfogásos vacsora hosszas, jó hangulatú társalgással, énekléssel zárult.

Vasárnap a vendégek egy része viszonylag korán hazaindult, míg a küldöttségek kijelölt tagjai ellátogattak egy közeli kórházba, ahol tüdőbeteg gyermekeket ápolnak. A szívélyes fogadtatást és beszédeket követően az itt ápolt gyerekek zenés-táncos műsort adtak, majd Klaus Blos OMT nagymester átadta a lovagrendek közös pénzadományát, illetve a magunkkal hozott számos ajándékot, gyerekjátékot.

A búcsúebéd ismét a Bukovina hotelben volt. Néhányan még hétfőig maradtak, a többi vendég ezt követően indult haza. Szerencsénkre az egész csernovici tartózkodásunk alatt szinte végig gyönyörű őszi időjárás volt. Rendünk kisebb csapatát hétfőn még egy kárpátaljai faluban várták, amiről következő tudósításunkban számolunk majd be.
Az eseményen Rendünket Bunford Zoltán, Kiss Gábor Iván, Katona Ágnes, Foch Adalbert, dr. Tóth József, Orbán Károly és Lakatos Artúr képviselte.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .