Elődünk, a Szent László Társulat alapításának 150. évfordulóján, Győrben tartott évközi rendi gyűlésünknek (márc. 19.) két esemény adott rendkívüli jelentőséget.

2010-ben megújított alapszabályunk új, autentikus jelképrendszerről határozott. Ennek megfelelően elkészült, és Győrben felszentelésre került új rendi zászlónk.
Alapításunk 150. évfordulóján tiszteletbeli tagként e napon csatlakozott Rendünkhöz a Szent László Társulatot egyik alapítójának, és egyben első világi elnöki tisztét betöltő nagykárolyi gróf Károlyi István ükunokája, nagykárolyi Károlyi László gróf.
Németországi és magyarországi tagjaink 18-án estefelé a rendezvényünk idejére szállást adó Klastrom Hotelben kezdtek gyülekezni, ahol egy rövid megbeszélésre az eredeti barokk berendezésű könyvtárteremben gyűltünk össze, együtt az Ordo Militaris Teutonicus (OMT) képviseletében érkezett németországi barátainkkal. (A Klastrom Hotel a korábbi karmelita rendházban működik, mely a különlegesen szép és egyedi alaprajzi kialakítású, ovális belső terű, barokk karmelita templomhoz csatlakozik.)

Másnap az ünnepi események egyik helyszínén, a Püspökvárban, a Győri Püspökség által számunkra rendelkezésre bocsájtott Apor Vilmos teremben gyülekeztünk, és készültünk fel a nap eseménysorára. 11 órakor a székesegyház Héderváry kápolnájában, Szent László kiemelkedő történeti és művészi értékű hermája előtt tarthattuk meg ünnepi istentiszteletünket, melyet rendünk perjele, Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök úr celebrált, a székesegyházi plébánia által biztosított segítőkkel. A szentmise befejezését jelentő áldás előtt két ünnepi eseményre került sor. Először nagykárolyi Károlyi László tett esküt, és ezzel a Szent László Rend tiszteletbeli tagjává vált, majd Tempfli püspök úr megáldotta új zászlónkat, melyet Klaus Blos, az OMT nagymestere adományozott Rendünknek. A zászló terveit Rendünk új jelkép-rendszere figyelembe vételével egy rendi bizottság alkotta meg, míg maga a zászló Németországban, egy erre szakosodott cégnél készült.

Új zászlónk rövid leírása:

mindkét oldala fehér alapszínű, vörös farkasfoggal (lángnyelvekkel) keretezett,
az egyik oldal közepén Rendünk új címere helyezkedik el, körülötte körben arannyal keretezett vörös betűkkel a Rend megnevezése latin-, német és magyar nyelven,
a zászló második oldalán középen egy, a címerünkkel azonos formájú koronás pajzsban kék háttér előtt Szent László portréja látható az attribútumát jelentő bárddal, valamint egy arany csillaggal („csillagok közt fényességes csillag”),
körülötte körben arannyal keretezett vörös betűkkel felül a Rend megnevezése latinul, alul jelszavaink szintén latinul: POPULUS DEI – PATRIA SACRA, azaz „Isten Népe – Szent Haza (Jelszavainkat Tempfli püspök úr határozta meg.),
a zászlót tartó rúd csúcsán szintén egy arany bárd jelenik meg.
A szentmisét követően közös ebédet fogyasztottunk el vendégeinkkel, köztük nagykárolyi Károlyi Lászlóval és Károlyi Erzsébet asszonnyal, Klaus Blos nagymesterrel és feleségével, valamint Eberhard Bode kancellárral (OMT) és feleségével, a Győr főterén található Pálffy étterem lovagtermében. Ezt követően visszatértünk az Apor terembe, ahol megtartottuk rendes évközi gyűlésünket. A napirend címszavakban: a 2010-es évre vonatkozó főkapitányi beszámoló, kincstárnoki és könyvvizsgálói jelentés, a felvételre javasolt tagjelöltek, posztulánsok bemutatása, a humanitárius akcióterv megbeszélése, egyéb kérdések és javaslatok. A hivatalos program befejezését követően Kiss Gábor Iván vetített képes előadást tartott a győri Szent László herma történetéről és az ismert Szent László ereklyékről, valamint bemutatta a birtokában levő és ez alkalomból az Apor teremben kiállított Apor Vilmos „ereklyét”, egy kézzel festett oklevelet, melyet a vértanú püspök gyulai plébános korában készíttetett és írt alá.

Az ünnepélyes, felemelő és emellett munkás, tartalmas nap végül egy közös vacsorával zárult. Visszatekintve elmondhatjuk, ez az esemény méltó kezdete volt a Rend szellemi elődje – a Szent László Társulat – fennállásának 150. évfordulóját ünneplő jubileumi évnek.

A Szent László Rend ez ünnepi alklomból 500 €-t adományozott a Győri Püspökségnek hitéleti céljaik megvalósítását elősegítndő.
Az átvevő által aláírt és lepecsételt oklevél:

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .