Schwerte – Kisváros Németországban, Észak-Rajna Vesztfáliai tartományban, Dortmund mellett.

A schwertei Magyar Nap szervezője Stefan Simon, a Szűz Mária plébániaközösség és a magyar Vitézi Rend elkötelezett tagja. Lovagi méltóságát nagyapjától örökölte. Családja sok évvel ezelőtt Magyarországról vándorolt ki. Stefan Simon ma a Vitézi Rend német helytartója, egyúttal a Rend érdekképviseletét is ellátja.
A július 7-én megtartott Magyar Nap védnökségét Jürgen Paul alpolgármester vállalta. A program délelőtt fél kilenckor indult a városházán, ahol a vendégeket Dimitrios Axourgos polgármester fogadta és köszöntötte. Beszédet mondott a szervező Stefan Simon és Szegner Balázs, hazánk düsseldorfi főkonzulja. Az eseményen különböző német és magyar lovagrendek képviselői is megjelentek, egyenruhában, zászlóikkal. Rendünket hat lovag képviselte Karl Heinz Lieb ispotályos vezetésével. Az eseményen a helybéli polgárőrök és más szervezetek is uniformisban jelentek meg. A megnyitót követően a városháza lépcsőjén csoportkép készült, majd a vendégek a „Freihet Westhofen” zenekar zenei kíséretével átvonultak a központban levő Postatérre, ahol megtörtént az eseménysor hivatalos megnyitása is. Ezután sorban következtek a magyar vonatkozású programok, köztük a helyi művészek által előadott magyar operett gála, és a hageni Vadrózsa néptáncegyüttes bemutatója. Mód nyílt arra is, hogy a megjelent lovagrendek a színpadon bemutathassák humanitárius tevékenységüket.
Ebéd idején a vendégek a felállított sátrakban megismerkedhettek a lángossal, a magyar szalámival és a kürtőskaláccsal is.
A gyerekek részére játszóház is rendelkezésre állt. A nap folyamán rendezett gyűjtés révén Magyarországra és Kárpátaljára a későbbiekben tűzoltó-felszerelések érkeznek.
Délután megbeszélést tartottak a megjelent lovagrendek, majd a nap a plébániatemplomban egy ünnepi szentmisével zárult.

Rendünk részéről jelen volt: Karl Hein Lieb, Foch Bertalan, Gara Mihály, John Cairns Porter, Dr. Tóth József és Lakatos Artúr

A csoportképen arany vitézkötéses mentében láthat Stefan Simon úr.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .