2012-ben, ismét a hagyományos helyszínen, Sümegen tartottuk éves rendi találkozónkat és az ünnepélyes lovagavatást. A hivatalos program rögtön a rendi gyűléssel indult a Hotel Kapitány konferenciatermében. A gyűlést Romhányi Tibor főkapitány nyitotta meg, értékelve a kölni találkozó óta eltelt időszak tevékenységét, egyben javaslatot téve az előttünk álló esztendő megoldandó feladataira, humanitárius akcióira. Ismertette Rendünk helyét az európai lovagrendek közösségében, szó esett bevált, működő kapcsolatainkról és a nemzetközi együttműködésék körének lehetséges bővítéséről. Személyesen is megismerhettük a szombati avatásra készülő új rendtagunkat. Átbeszélésre került a másnapi program, mindenki megkapta feladatát az eseménysor zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Rendünk vezetősége június elsejével egy új taggal bővült, ettől kezdve a jogilag és közigazgatásilag korrekt munkát és ügyintézést a „rendi jogász” segíti és felügyeli. Rendünk első kinevezett jogásza Dr. Baka Levente rendtársunk, önálló ügyvédi irodával rendelkező budapesti ügyvéd. Végül a tagság megvitatta az előterjesztéseket, és az eldöntendő kérdésekben határozott, majd magyarországi kapitányunk tartott előadást az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendről, a pálosokról.

A késődélutáni programunk – szintén immár szokás szerint – vendégeinkkel, és a Hotel Kapitány meghirdetett programján résztvevőkkel együtt a szállodához tartozó földalatti lovas csarnokban és lovagteremben zajlott. Először az évről-évre fejlődő spanyol lovasiskolát, majd a mindig nagy sikerrel előadott lovagi-torna bemutatót tekintettük meg. Újdonság volt az állványra helyezett nyílpuskás bemutató. A kilőtt nyílvesszők fantasztikus pontossággal – hangos sikert kiváltva – csapódtak a terem legtávolabbi pontján elhelyezett céltáblákba. A program a cigányzene mellett elfogyasztották középkori vacsorával, és az azt követő kötetlen beszélgetéssel zárult.

Szombat délelőtt hagyományosan 10 órakor kezdődött a sümegi volt püspöki palota parkjában álló Szent László szobor előtti ünnepség. A Szent László Rend tagjai mellett teljes lovagi díszben jelentek meg a vendég lovagrendek tagjai és vezetői: Ordo Militaris Teutonicus, Ritterorden ”Der Greif”, Szent Mihály Arkangyal Lovagrend (Ukrajna) és a Várkapitány lovassága. A főkapitányi megnyitót követően rendtársunk Földi István, Badacsonytomaj plébánosa tartott ünnepi beszédet, melyben a lovagrendünk, Védőszentünk és az Egyház közötti összefüggéseket, tetteink keresztényi mozgató rugóit és céljait boncolgatta. Az ünnepség koszorúzással ért véget, Rendünk képviselői és a vendégek koszorút helyeztek el a Szent László szobor lábánál. Ezt követően elkészült a „kötelező” csoportkép, majd a lovagrendek és lovasok alakzatban átvonultak a plébániatemplomba.

A templomban először hívásra, kísérettel vendégeink, majd lovagjaink foglalták el helyüket. A szentmisét az OMT perjele Mail József dr. címzetes apát, kanonok, érseki tanácsos, főesperes celebrálta, segítségére voltak rendtársaink, a sümegi Urunk mennybemenetele plébániatemplom plébánosa, Nagy József tiszteletbeli kanonok, főesperes, és Földi István Badacsonytomaj plébánosa. A szentmisét követően kezdődött az ünnepélyes lovagavatás, mely során Karl-Heinz Lieb (a németországi Salzkottenből) lett Szent László lovag, valamint Mail József tiszteletbeli Szent László lovag. Új rendtársunk Karl-Heinz számára nem újdonság mások szolgálata és a jótékonyság, hiszen a Máltai Szeretetszolgálat hivatásos munkása. Az avatást követően külföldi barátaink és lovagtársaink közül az arra érdemesek átvehették Rendünk különböző kitüntetéseit. Adományok átadására is sor került, a sümegi plébániahivatal, a Szent László Társulat egy Szent László énekeskönyv kiadására, és Benczúr Klaudia – egy fogyatékos kislány – családja kapott pénzadományt.

A hivatalos programhoz tartozó díszebéd a Hotel Kapitány báltermében zajlott le, melyet követően a vendég lovagrendek képviselői nyújtottak át kitüntetéseket rendtársainknak, az együttműködésben és a jótékonyság terén kifejtett magas szintű tevékenységük elismeréseként.
Délután az egész társaság meglátogatta a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomot, ahol először Pater Barsi Balázs mesélt a templom és a ferencesek múltjáról, jelenéről, majd koncertet hallgathattunk meg.

A program záróakkordja – a szombat estére tervezett fáklyás, tábortüzes vacsora a várban – sajnos a bizonytalan időjárás miatt elmaradt, helyette a templomi koncertet követőn vezetéssel körbesétálhattunk a frissen felújított várban, ahol a Várkapitány vendégei voltunk pogácsára és jóféle környékbeli borokra.

Vasárnap vendégeinkkel együtt egy újabb sikeres, eredményekben gazdag év reményével indultunk haza.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .