Hasselt Belgium flandriai részén elhelyezkedő kisváros, Limburg tartomány székhelye. A Livlandi Kardlovagok Rendje (Orden der Schwertritter von Livland) minden évben részt vesz azon a hasselti jótékonysági vásáron, melyen mindazon tartománybeli szervezet jelen van, amelyik külföldre irányuló segélyezést folytat. Szokás az is, hogy a segélyezett országok képviselői termékeikkel bemutatkoznak ezen a napon. A vásáron alkalmanként átlag 7000 látogató jelenik meg, ami nagy publicitást biztosít a jelenlevőknek.
A megsegélyezett magyarországi szervezetek nevében idén a régi barát kardlovagok meghívására a Szent László Rend képviselte a magyar gasztronómiát és reprezentálta a magyaros vendéglátást, meghálálva ezzel a Magyarországra irányuló segélyszállítmányokat. Az egyik sátorban „főztünk Magyarországért” címen Bunford Zoltán kincstárnokunk és kedves felesége Edina asszony főzött finom marhapörköltet és sütött magyaros lángost. Óriási siker volt, a vásár első két és fél órája alatt elfogyott a megfőzött 150 adag pörkölt és kb. 200 db lángos! A hangulatot továbbfokozta az a 3 karton, 27 palack vörösbor, melyet rendtársaink, a sümegi Papp család ajánlott fel a jótékonysági vásár magyar szekciójának sikere érdekében. Mondanunk sem kell, a bor is elfogyott az utolsó cseppig. A nap végeztével a magyar sátor teljes bevétele (kb. 1500 Euro) a Livlandi Kardlovagok Rendjét illette.
Természetesen ez a pénz majd beépül a Kardlovagok következő magyarországi segélyszállítmányába, mely valószínűleg sokadszor a Nyírlak-pusztai volt Tarányi kastélyban működő Pszichiátriai Betegek Otthonába fog érkezni.
A vásáron való részvételünk belgiumi szervezője a Kardlovag Rendből Paul Gielen Grosskomtur volt (Kommanderij van Limburg), aki szóban és írásban is meleg szavakkal köszönte meg részvételünket.

A Papp családnak írt köszönőlevél:

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .