Hazafelé Csernovicból jutott idő a Kárpátalján, Batár községben levő Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda-bölcsőde meglátogatására is. A Szent László Rend évekkel ezelőtt került kapcsolatba ezzel az intézménnyel, melynek udvarán – korábbi ígéretét beváltva – a közelmúltban felépített pavilont „utófinanszírozása”. (A képes összefoglalóban a pavilon képe a gyerekekkel korábban, nem a látogatáskor készült, ugyanis ottlétünkkor zuhogott az eső.)
Maga az óvoda is jelentősen megújult és bővült az elmúlt években, magyarországi civil szervezetek támogatásával. A bővítményben konyha (még berendezetlen) és egy vegyes használatú (még szintén üres) nagyterem van melyben az étkezés, rendezvények tartása és a tornázás is majd lehetséges lesz.

Az intézményben úgy a gyerekek, mint az ott dolgozók szeretettel fogadtak, jó volt látni a kulturált, színvonalas, szeretetteljes gondoskodást, hallgatni a gyerekek ízes magyar beszédét. Ebben a kis faluban csak magyarok laknak, zömében görögkatolikusok. Lelki vezetőjük a képeken is látható Lődár Jenő atya. Természetesen a pénzadományon kívül valami kézzel foghatót is vittünk a gyerekeknek, talán azóta már használják is a színes filctoll- és zsírkréta készleteket, rajzpapírokat, ragasztókat és valószínű már csak a hűlt helyét találnánk az átadott Kinder csokoládékat. Örömünkre szolgált, hogy ha szerény mértékben is, de saját erőnkből támogathattunk egy jó sorsra érdemes kis magyar közösséget, a remélt – és rajtunk is múló – szebb jövő letéteményeseit.

A látogatást követően az Atya javaslatára megtekintettük a karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot is. Ezt az intézményt Magyarország építette és tartja fenn. Jelenleg 100-an tanulnak itt, 99%-ban magyar gyerekek. Itt is mindenütt a tisztaság, rend uralkodott. A tanítás nyelve és szelleme természetesen itt is magyar. Megnéztük a hagyományok szerint díszített kápolnát, és a szentelésre váró – közadakozásból öntetett – harangot még az iskola előcsarnokában. (Azóta a helyére került, az egyik toronyba.) Tapasztalataink ebben az intézményben is a legjobbak voltak. (Néhány évvel ezelőtt ennek az iskolának vásárolt Rendünk a német ORDO MILITARIS TEUTONICUS (OMT) együttműködésével egy használt autóbuszt, mely a bejáró gyerekeket hivatott reggel összeszedni, délután hazaszállítani.)

A látogatást követően elbúcsúztunk Jenő atyától, és elindultunk hazafelé.
Rendünket kárpátaljai utunkon Kiss Gábor Iván és Foch Adalbert képviselte.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .