A Szent László Tanulmányi Ösztöndíj átadására Rendünk számára mindig az év egyik fénypontja, melyre különös várakozással tekintünk. Elődünk, a Szent László Társulat eredeti hármas céljának (karitász, a Római Katolikus Egyház támogatása és a külhoni magyarok támogatása) szintézise ez az ösztöndíj, nem beszélve a Szent László kultusz tevőleges ápolásáról. A másik szívet melengető érzés személyesen találkozni az ösztöndíjra kiválasztott diákokkal, hiszen sokszor adományaink szétosztása egyházi és világi közvetítők segítségével történik, így elmarad a személyes kontaktus, mely számunkra közvetlen pozitív visszajelzés, és így érzelmileg növeli a segítség értékét.

Már-már hagyomány az is, hogy egyéni felajánlások miatt – a szabályzatban lefektetett három helyett – 2018-ban is hat ösztöndíjat tudtunk átadni a Líceum tanári kara által javasolt hat diáknak. Tekintettel arra, hogy évzáró Rendi Gyűlésünket is – a következő nap – Nagyváradon tartottuk, így kivételesen nagy létszámban voltunk jelen az ösztöndíj átadási ünnepségen, melyre ismét a Líceum kápolnájában került sor. Perjelünk köszöntőjét követően magyarországi Főkapitányunk tartott beszédet, majd megkezdődött az ösztöndíjak átadása Nagymesterünk és Perjelünk közreműködésével. Az egyes kitüntetetteket taps köszöntötte a jelenlevő lovagok, tanárok és szülők, testvérek részéről. Az egyik díjazott Szabó Ödön rendtársunk leánya volt, aki szép gesztusként a kapott összeget az iskola diák-klubja részére ajánlotta fel. Ezúttal is sor került egy különdíj – ezüst Szent László érem – átadására, valamint Nagy-kancellárunk az Igazgató asszonynak hozott egy tipikus nürnbergi karácsonyi kalácsot a Karácsony közeledtének hírnökeként. Thomas barátunk ismét egy trombitával lepte meg az iskolát, lassan összejön egy fúvós zenekarra való hangszer. Konrád Erzsébet Katalin igazgató asszony köszönő szavait követően a jelen levő diákok műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd a kisebbek énekes műsora következett. Ezt követően minden vendég kapott egy a gyerekek által hajtogatott rózsát, a műsorban szereplő Szent Erzsébet emlékére. Az esemény lezárását követően a szokásoktól eltérően ebédünket az iskola menzáján fogyasztottuk el. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban ugyanis vendéglátóipari képzés is folyik. A hallgatók által készített ebédet ők is szolgálták fel. Kiváló, háromfogásos menüt kaptunk, melybe a helyben készült sütemények is beletartoztak.  Utána felmértük a Líceum konyhájának állapotát, illetve tájékoztatást kértünk a hiányzó eszközökről és felszerelésekről. Reméljük, hamarosan ezen a téren is tudunk segíteni.

Az ebédet követően átsétáltunk a Kanonoksorra, és ott elkezdtük a másnapi gyűléssel kapcsolatos megbeszéléseket. Másnap ténylegesen 10 órakor kezdődött a Rendi Gyűlés, melynek szintén a Kanonok sori plébániahivatal adott otthont. Néhány később érkezővel kiegészülve 15-en voltunk jelen. Megtörtént a korábbi év pénzügyi zárása, majd az eljövendő feladatokról és a szükséges változásokról egyeztettünk.

Az gyűlés lezárását követően Perjelünk vendégeként ebédünket a nagyváradi várban levő lovagi étteremben költöttük el. Ezzel a hivatalos program lezárult. Többen elindultak hazafelé, míg a fele társaság még másnapig maradt. A Nagyváradon maradók délután hat órakor részt vettek a székesegyház oldalkápolnájában Perjelünk által celebrált szentmisén. A misét követően este 10-ig együtt maradt a társaság, közösen megvacsorázva. Vasárnap délelőtt végül mindenki elindult hazafelé. Legközelebb a Varadinum ünnepségek zárónapján találkozunk Nagyváradon!

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .