2018-ban éves rendi találkozónkat később tartjuk meg, de a közeledő László névnap alkalmából – a szokások szerint – az ünnepélyes lovagavatási ceremóniánkat idén is megrendeztük Sümegen.
Az első hivatalos program szombat (16-a) délután volt, mikor is megnyitottuk a Hotel Kapitány konferenciatermei előtti aulában – a Szent László év utózöngéjeként – az emlékév szervezői által Rendünknek ajándékozott tablókból álló kiállítást. (A tablók elkészítéséhez képanyaggal mi is hozzájárultunk.) Az eseményt követően teljes létszámban részt vettünk a szálloda által szervezett szokásos lovagi tornán és vacsorán. Este a hotelben még mód nyílt néhány aktuális kérdés megbeszélésére, illetve a lovag-jelöltekkel elbeszélgethettek azon rendtársaink, akik még nem találkoztak velük.

Vasárnap délelőtt indult hivatalos programunk a sümegi püspöki palota előtt álló Szent László szobornál, rövid üdvözléssel, a Nagymesterünk által tartott ünnepi beszéddel, majd koszorúzással. Az ceremóniát követően elkészült a kötelező csoportkép is a park lépcsőjén. Ezután gyalogmenetben, alakzatban átvonultunk a sümegi „Urunk mennybemenetele” plébániatemplom elé. A templom előtt gyülekező vendégek – a köztük az Ordo Militaris Teutonicus nagymestere és nagykancellárja – név és rang szerint szólítva léptek be a templomba, és foglalták el helyeiket. Pontban 11 órakor megkezdődött a szentmise, melyet perjelünk, Fodor József a Nagyváradi Egyházmegye vikáriusa celebrált. A misét lezáró áldás után tett esküt és üttetett Szent László lovaggá Orbán Károly és Lakatos Artúr, mindketten Tiszanánáról. A köpenyt mindkettőjükre rendtársunk Karl Heinz Lieb adta fel, aki egyben ajánlójuk és a jövőben patrónusuk lesz. Az ünnepélyes eseménysor zárásaként Rendünk tagjai és vendégeink a Hotel Kapitányhoz tartozó csárdában fogyasztották el – baráti beszélgetések közepette – ebédjüket, majd ki-ki hazatért, sokan Németországba és a Partiumba.
Az eseményen Rendünk 18 tagja vett részt, többen családjuk kíséretében.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .