Rendünk eszmei központja: Nagyvárad

1861-ben a Szent László Társulatot 1861 május 5-én ismert világi és egyházi személyek Buda-Pesten (ma Budapest) alapították.

1861- 1945

Majdnem egy évszázadon keresztül volt a magyarság és a katolikus egyház szolgálatában. A Társulat elsődleges célja a főként a keleti határokon túl élő magyarok és a rászoruló katolikus egyházak és intézmények hathatós támogatása volt.A Szent László Társulat jelentős anyagi háttérrel rendelkezett és a munkáját, célkitűzéseit oly sikerrel végezte, hogy a Pápa ezt 1863 -ban egy brévével ismerte el. Az eredeti pápai dokumentumot a mai napig, is a székesfehérvári püspökség arhivumában őrzik.

1945 –1965

A II világháború után Magyarországon a kommunista diktatúra miatt, a Társulat munkája lehetlenné vált. Ekkor sok értékes értelmiségi, politikus, nemesi család és magas katonai személy menekült külföldre, túlnyomórészt a lerombolt Németországba. A Szent László Társulat 1950. évi közgyűlésén hozott határozat alapján, végleg feloszlatta önmagát, az egyházi elöljárója harminc éven át (1938-1968), Shvoy Lajos székesfehérvári püspök maradt. 1942-től 1960-ig József főherceg elnökletével a „Szent László Emlékbizotság“ működött. Az Ő indítványozására Dr. Hász István katonai püspök, (aki késöbb a Rend perjele lesz), monsign. Vargha Gábor, vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredes és sok más, ma már történelmi személyiség segítségével próbálták életre kelteni a Szent László Társulatot, Sajnos a jogfontonosságot minden igyekezet ellenére, nem tudták megszerezni, ezért 1960 körül megalapították a „Szent László Társaságot“ amely 1963-ban hivatalosan az ambergi bíróságon,„St. Ladislaus Gesellschaft“ és „Societa St. Ladislaus e.V.“ néven bejegyzésre került. Érdemes megjegyezni még azt is, hogy a Vitézi Rendet és a Cserkésszövetséget abban az időben, ugyanazon személyek szervezték újjá. 1962-ben, József főherceg halála utána a már bejegyzett Szent László Társaság kormányzójának vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredest választották. Vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredes aki 1938-ban az Eucharistikus Világkongresszus szervezőjeként, a Ludovika Akadémia paracsnokaként, nem utolsósorban a Tatárhágónál mutatott kataonai teljesítményéért, nemzetközi hírnévnek örvendett. A hadifogsága alatt a Foucaville-i amerikai hadifogolytáborban amerikaiak, a vele szembeni tiszteletböl, megtarthatta és viselhette oldalfegyverét. Argentiniában megjelent könyve „A Tatárhágó visszanéz“ címen. József főhercegnek dedikálva, rendünk tulajdonában van.

1965 – 2001

Ez a keresztény alapokon álló jótékonysági szervezet az 1861-ben alakult Szent László Társulat céljaival azonosulva, elődjének tekinti azt és célkitüzéseik azonosak. A nyolcvanas évek közepén történt átszervezése után„ Szent LászlóTársaság és Rend“-ként szerepelt. Ezen a néven Németországban hivatalosan sohasem került bejegyzésre. Vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc halála után 1980-ban a Rend fökapitánya monsign.Vitéz Vargha Gábor, pápai prelátus lett. Az avatásokat és a közgyüléseket a michelfedi kolostorban tartották, ahol Ő 1945 óta plébánossági munkát végzett. A kastli magyar gimnáziumban hittant tanított és ott egyben a cserkész egyltetet is vezette. 1963-ban Dr. Hász István katonai püspök, monsign. Vargha Gábor kíséretében részt vett Rómában a II vatikáni zsinaton. A tőlük örökölt jelentős mennyiségű anyagot a nagyváradi püspökségnek ajánlottuk fel, akik a kommunista diktatúra alatt a zsinaton nem vehettek részt. Monsign. Vargha Gábor ismerte és nagyon jó viszonyban állt Bunford Zoltán rendi nagymesterrel,akinek átadta a rend gazdag arhivumát, többek között vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredes oldalfegyverét is, amely most Budapesten a Hadtörténeti Intézet gyüjteményét gazdagítja.  A jó Isten segítségével még azt is megérhette, hogy miután nagy példaképe Mindszenthy bíboros hosszú évek után 1971- ben elhagyhatta a budapesti amerikai nagykövetséget, németországi látogatása alatt, személyesen kisérte útjain. Számos, magas kitüntetés és elismerés viselője, csak egy párat említve: a német államtól (Bundesverdienstkreuz mindhárom fokozatát) az európai  parlamentt tiszteletbei kitüntetését és elismerését. Az utolsó nagy kitüntetését „ A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét” a Magyar Köztársaság Elnökétől kapta. Az erről szóló dokumentum is a Rend tulajdonában van. Halála után 2000 március 27-én az Ausztráliában élő Goór György lett a Szent László Társaság (1851) és Rend főkapitánya.Hogy hogyan, ezt  senki sem tudja, mert az erről szóló írásos dokumentum nem létezik.

2001- 2009

A rend 2001 – 2003 között átszervezés alatt állt és alig működött. Sok vita után törvényes utat választva 2003-ban Szent László egyesület néven a nürnbergi cégbíróságon került bejegyzésre.Az egylet előljárójaként vitéz Imre Lászlót, helyettesének Dr. Dr. vitéz Romhányi Tibort, és a kincstárnoknak pedig Bunford Zoltánt választották. Ugyanakkor Magyarországon 2008- ban a Szent Laszló Társaság (1861) és Rendet, Imre László javaslatára, a budapesti cégbíróságon jegyezték be.Gór György lett itt kinevezve az egyesület főkapitányának. Ez az egyesület Magyarországon 2010-ben véglegessen felbomlott, Imre Lászó pedig kivált a Nürnbergeben bejegyzett Szent László Rendből.

2010 – 2021

A Rend 2010-ben átdolgozott alapszabályai lehetővé tették azt, hogy új autentikus jelképrendszert vezessen be, amely rendet reformálja, de hagyományos jellegét nem változtatja.Olyan rendi szimbólumokat vezetett be, amelyek történelmileg tökéletesen kapcsolódnak Szent Lászlóhoz és annak személyiségéhez. A nürnbergi cégbírósági bejegyzése alapján Dr. Dr.Romhányi Tibor lesz az előljáró, egy nagymesteri címmel ellátva, a helyettesének Dr. Heim Dezsöt jelölték ki és Bunford Zoltán továbra is kincstárnok maradt. A Rend a hagyománya szerint, továbra is hűen követi a Szent LászlóTársulat eszméjét. A humanitárius munkáját sikeresen végzi és a kapcsolatait a katolikus anyaszentegyházzal még szorosabbá fűzi. Ebben nagyban segített néhai perjelünk Tempfli József püspök aki halálaíg hű tagja volt a rendnek. Ezt a rendi feladatot most monsign. Fodor József perjeleünk vette át. Ezután elkezdődött a Rend új aranykora humanitárius, egyházkapcsolat és hagyományörzés terén. A zászlószentelés 2011 március 19-én Győrben történt, Tempfli József akkor már nyugalazott nagyváradi püspök, ünnepélyes keretek között áldotta meg a Szent László hermája elött és Károlyi gróf (Károlyi István gróf ükunokája) jelenlétében a zászlót. A Rend pallosát, jóval előbb, még 2006-ban szentelte fel Sümegen. Sok neves ember, mind például Tempfli József nagyváradi püspök, Károlyi gróf, Zichy grófnő és férje báró O`Caroll, monsign Fodor József nagyváradi kanonok, Szabó Ödön parlamenti kéviselö, a sümegi Papp család és még sok más világi mind egyháziszemélyek kerültek a Rendbe.

2022 –

A 2022 november 26-án megtartott nagyváradi közgyűlésen, a rend alapszabályai szerint új vezetőségi tagok választására került sor. Dr. Dr.Romhányi Tibor egészségi állpota végett már nem jelöltette magát. Tizenkét évig a rend élén, óriási önfeáldozó munkáságáért nagy hálával tartozunk neki. Az érdemei közé tartozik az európai rendekkel való kapcsolatteremtés és elismerés is, amelyben rendünknek a mai napig egész Európában részese lett. Értékes tanácsaival, tapasztalataival, továbbra is aktívan támogatja a Rendet. A Rend számos átszervezés ellenére, az 1861-ben megalakult Szent László Társulat tevékenysége örökös példakép marad. A Szent László Rend továbra is egy keresztény alapokon álló modern európai gondolkodású lovagrend,amely egyenes örököse az 1960-ban megalakult Szent László Társaságnak és hagyományait folytatva, egyenes elődjének tekinti. Ezt a jogfolytonosságot számos, a rendünk arhivumában lévő dokumentum bizonyítja.

Rendi szimbólumok

Rendünk eszmei központja: Nagyvárad

Rendünk történelmi múltja arhívum

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .