Szomorú okból gyűlt össze a nemzetközi lovagvilág számos képviselője – Rendünk nyár elejei lovagavatási ünnepén kívül is – ismét Sümegen. Mindegyikünket mélyen megérintette lovagtársunk, Papp Imi halála. Egy élete teljében levő fiatalember, családapa, mindig tettre kész lovag, várkapitány, önkormányzati képviselő, lokálpatrióta, egy segítőkész igaz barát szállt sírba, hosszú, konok küzdelem, és emelt fővel viselt szenvedést követően. Hiába szállt sok száz, ezer ima, hiába volt az éterben küldött sok-sok pozitív energia, a halálos kór diadalmaskodott.

A Szent László Rend csaknem teljes Káptalanja, németországi, magyarországi, partiumi vezetői és tagjai mellet livlani-belga kardlovagok, Nagymesterük vezetésével, a Német Katonai Lovagrend (OMT) nagymestere, ukrán Mihály Arkangyal lovagok és a német Griff Rend képviselője is megjelent a temetési szertartásokon. A gyászmisét a zsúfolásig megtelt sümegi Urunk Mennybemenetele plébániatemplomban Rendünk perjele, Fodor József nagyváradi általános püspöki helynök celebrálta. Segítségére volt Mail József pápai plébános, a Veszprémi Egyházmegye gazdasági helynöke, rendtársunk Nagy József főesperes-plébános és Szíjjártó László plébános. A Vikárius úr szentbeszéde a személyes barátság és szeretet emlékének megidézése mellett is a halált, mint az elkövetkező öröklét kezdetét éreztette, ezzel is tovább vezetve a családot, barátokat és tisztelőket az Isten akaratában történő megnyugvás keresztényi elfogadásába. Csak a szilárd hit az, ami átsegíthet az ilyen tragédiákon.

A kora délutáni temetői szertartás óriási részvét mellett zajlott be. Sokan, talán több ezren álltak a ravatalozó körül, közöttük ismert politikusok, művészek, közéleti személyiségek. A koporsó körül lovagok álltak díszőrséget. Búcsúztató beszédet mondott Végh László, Sümeg város polgármestere, a barátok nevében Beke Sándor rendtársunk, a Szent László Rend nevében dr. Romhányi Tibor nagymester, a nemzetközi lovagrendek képviseletébe Klaus Blos az Ordo Militaris Teutonicus nagymestere. Az egyházi szertartást Nagy József plébános celebrálta.
A koporsót a díszsírhelyre menet lovagok fogták közre, míg mögötte a család, szülők, testvérek, feleség és gyermek, majd a rokonság következett. A menet végig a földre helyezett koszorúk végeláthatatlan sora között haladt. A végső nyughely a temető legszebb pontján, a Rédei kápolna előterében, Sümeg jótevője, Ramasetter Vince és felesége díszsírhelye mellett lett kijelölve. Innen mindig lehet látni a Várat…..

Rendünk ezúton is őszinte részvétét fejezi ki a Családnak, Rokonságnak és Tisztelőknek. Imi emlékét mi is hűen megőrizzük szívünkben és rendi krónikánk lapjain. Isten nyugosztalja elhunyt Rendtársunkat, és tartsa maga mellett az öröklétben.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .