Váratlanul hamar, 2016. január első hetében realizálódott idei első segélyszállítmányunk Magyarországra juttatása. Rendtársunk Kali (Karl Heinz Lieb), egy német barátja és a Tiszanánai Önkéntes Tűzoltóság egyesületi elnökének váltott vezetése mellett megérkezett Budapestre a Rendünk és az OMT által 5000 €-ért közösen vásárolt használt városi MAN busz. Az első megálló Budapest-Zugliget volt. Itt ismerkedett meg egymással (és a busszal) a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldöttsége, és az adományozó Rendek képviselői. A helyszín a sűrű hóesésben festői arcát mutató zugligeti Szent Család plébániatemplom előtti tér volt. Ez a hely 1989 augusztusában, szeptemberében a világsajtó címoldalán szerepelt, az itt menedéket kérő és kapó kb. 36.000 NDK állampolgár miatt, akik végül is többségében az akkori magyar kormány döntése értelmében a vasfüggöny áttörése helyett, érvényes útlevél és vízum nélkül is Hegyeshalomnál elhagyhatták Magyarországot Ausztria felé. Ez az esemény ütötte az utolsó halálos sebet a már bomlásnak indult keleti típusú szocializmus/kommunizmus eszme- és államhatalmi rendszerén.

A helyszínről a találkozó résztvevői átsétáltak a Magyar Máltai Segélyszervezet székházába, mely mindössze két telekkel odébb helyezkedik el. Itt rövid eszmecsere következett a Segélyszervezet jelenlevő képviselőivel, valamint őexc. Habsburg Mihállyal, a Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetével. A Nagykövet úr – karitatív tevékenysége elismeréseként – Nagymesterünktől a Humanitás Csillag arany fokozatát, míg Klaus Blos nagymestertől az OMT nagy aranyérmét vehette át.

A találkozót követően a program aznap este és másnap délelőtt Tiszanánán folytatódott. Ide külön-külön érkeztek meg az adományozó lovagrendek képviselői és természetesen késő délutánra megérkezett a busz is. Az este beszélgetéssel telt el Tiszanána stílusos, századfordulós könyvtárépületében, melyen Rendünk helyi barátai a Polgármester vezetésével, valamint a segélyszállítmányokkal érkezők vettek részt. (Ehhez csak annyi magyarázatot kell fűzni, hogy Kali révén már a sokadik segélyszállítmány érkezett Németországból Tiszafüredre.) Az eddigi jó együttműködés elismeréseként a két lovagrend nagymestere kitüntetéseket adott át Karl Heinz Liebnek, Rendünk ispotályosának, Dr. Tóth József polgármesternek, Lakatos Artúrnak a Tiszanánai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének, valamint a Máltai Segélyszervezet jelenlevő képviselőinek, Márton Zsoltnak és Schumiczky Andrásnak, továbbá Orbánné Fülepi Ágnesnek a helyi máltai csoport vezetőjének. A jelenlevő vendégek a beszélgetés befejtével családoknál, illetve a tiszafüredi Tisza Hotel Balneum-ban nyertek éjszakai elhelyezést.

Másnap délelőtt történt meg a Kali által hozott segélyszállítmány kipakolására, majd a vendégek és vendéglátók átsétáltak a közeli Tündérkert óvodába. Itt a Klaus Blos által hozott hatalmas műanyag munkagépek (természetesen gyerekjátékok) találtak új gazdára. A gyerekek az első megilletődést követően örömmel vették birtokba a játékokat, és nem csak a fiúk. Mód nyílt egy rövid beszélgetésre Szalárdy Lászlónéval, az óvoda vezetőjével is, ahol hasznos információkat kaptunk a község jövőjét meghatározó mai fiatalok most éppen óvodás korú nemzedékéről.
A látogatást követően átsétáltunk Dr. Tóth József polgármester irodájába, ahol már várt bennünket a kárpátaljai Karácsfalva küldöttsége görög katolikus lelkészük vezetésével. A busz ugyanis majd Karácsfalván, a hajdani Ugocsa vármegyében (ma Nagyszőllősi járás) működő Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban tesz hasznos szolgálatot, a szórvány településeken élő görög katolikus vallású magyar fiatalokat szállítva a Líceumba. A busz átadására is Tiszanánán került sor, mivel a busz Ukrajnába történő „hazaszállítását és honosítását” a megadományozottak intézik.

Az eseménysoron Rendünk részéről dr. Romhányi Tibor, Kiss Gábor Iván és Karl Heinz Lieb vett részt.

By rkoczur

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .